Kineto Consult

Despre istoria electroterapiei…

Foarte multi dintre noi am fost la fizioterapie cel putin odata si toti am observat efectele benefice pe care curentii electrici terapeutici, prescrisi de catre un medic de recuperare, le au asupra organismului nostru. Cand ne gandim la curentii terapeutici, credem ca acestia fac parte dintr-un domeniu al medicinei foarte nou, dar se pare ca aceste remedii au inceput sa fie folosite cu mult timp in urma.

“Daca limitam termenul de electroterapie la tratamentul bolilor prin metode stiintifice efectuate cu ajutorul aparatelor electrice este evident ca istoria electroterapiei este una foarte scurta, dar daca acceptam sa includem in cadrul acestui termen si utilizarea altor agenti de vindecare a caror eficienta reala sau presupusa datorata electricitatii, ajungem la concluzia ca electroterapia este o ramura la fel de veche ca oricare alta din domeniul medicinei.

Este inutil sa specific ca in acest ultim caz datele sunt putine la fel ca in orice domeniul antic al medicine unde aparatele nu proveneau dintr-un laborator creat de om, ci din laboratorul creat de Natura.

Folosind date din izvoare istorice despre medicina din timpuri imemoriale, in unele cazuri este scoasa in evidenta si eficienta substantelor radio-active. Suntem in fata unui paradox in care nu numai electroterapia dar si radioterapia sunt printre remediile antice si se foloseau cu mult inainte ca termenii de electroterapie sau radioterapie sa fie inventati.

La fel de curios, la prima vedere, este faptul ca prima sursa de electricitate folosita pentru a trata o boala a fost un animal viu. “

Traducere personala  din “An essay on the history of the electrotherapy and diagnosis”  de Hector A. Colwell  anul 1922.

Primul “aparat” de electroterapie a fost pestele torpila cunoscut si sub denumirea de torpila electrica comuna (torpedo torpedo). Acest peste era folosit in antichitate pentru tratarea gutei. Misterul din jurul socurilor electrice produse de acest peste a ramas neelucidat  pana in 1772, cand Dr. Jhon Walsh a publicat observatiile sale si a demonstrate ca socurile electrice produse de acest animal pot fi reproduse de un aparat electric creat de om.

Primul tratament medical cu electricitate a fost inregistrat inca din anul 1767 la Spitalul Middlesex in Londra.

Cu trecerea timpului acest domeniu a evoluat si  sa devenit din ce in ce mai complex, descoperindu-se noi tipuri de curenti si efectele lor terapeutice.

 

Principalii curenti folositi astazi in recuperarea medicala sunt:

  • Curentii galvanici
  • Curentii diadinamici
  • Curentii Trabert
  • Curentii interferentiali
  • Curentii TENS

Alaturi de acesti curenti, in domeniul recuperarii medicale sunt folosite si alte proceduri ca:

  • ultrasunetele
  • laserul
  • magnetodiaflux

Daca in trecut, cand oamenii aveau dureri  apelau la tratamente empirice din lipsa altor posibilitati, in prezent este  recomandata o vizita la un medic specialist de recuperare pentru a stabili un plan de tratament individualizat pentru fiecare persoana. Durerile, in special cele de spate, de umeri sau de gat au inceput sa fie frecvente si in randul persoanelor tinere probabil din cauza stilului de viata sedentar si a statului prelungit pe scaun in timpul orelor de munca.

O programare la un medic de recuperare si urmarea unui plan de tratament personalizat compus din electroterapie, masaj si kinetoterapie pot ajuta la reducerea durerilor si la redobandirea mobilitati articulare. Este important sa nu amanam la nesfarsit vizita la medic deoarece in timp, din cauza dezechilibrelor musculare si a instabilitatii articulare, se poate ajunge la afectiuni grave precum hernia de disc, hiperlordoza sau cifoza.

 

Asistent balneofiziokinetoterapie    NITU MARIAN

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrotherapy

“An essay on the history of the electrotherapy and diagnosis” by Hector A. Colwell – 1922, Yale Medical Library.