Kineto Consult

Discopatia lombara o problema de actualitate.

Peste 70% din populatie sufera, mai devreme sau mai tarziu, de discopatie lombara. Discopatia este o boala determinata de deteriorarea anatomica a discurilor intervertebrale. Cea mai frecventa etiologie a acestei boli este uzura acestora.

Intr-o faza mai avansata a bolii, dupa un efort de ridicare sau dupa o aplecare fortata, brusca, presiunea ridicata asupra discului intervertebral determina migrarea posterioara a structurilor fibroase din centrul acestuia – nucleul pulpos – ce herniaza in canalul vertebral, unde, intalnind strucuturile nervoase , va produce o compresiune mecanica asupra acestora si fenomene inflamatorii secundare, ce se manifesta prin lombosciatalgie. Bolnavul acuza dureri lombare iradiate si in membrele inferioare.

Stadiul cronicizat de boala discala la nivelul coloanei vertebrale lombare, este cunoscut sub denumirea de discopatie lombara.

Durerea lombara se poate instala brusc, mai ales la efort sau dupa ortostatism prelungit. Ea este de intensitate relativ mare, se accentueaza mult la mobilizarile coloanei lombare si la ortostatism si se calmeaza in clinostatism.

Kinetoterapia este recomandata avand cele mai eficiente rezultate. Este absolut indispensabila in tratamentul discopatiilor, in general, nu numai pentru discopatia lombara. Miscarea, se foloseste sub toate formele sale: miscari pasive, active, active-ajutate, miscari cu rezistenta.

Se poate folosi cu succes si electroterapia care utilizeaza diferite tehnici de aplicare a curentului electric.

Masajul este deasemnea un pretios factor in actiunea de recuperare a discopatiilor. Se folosesc manevrele lente, usoare, lungi ce duc la obtinerea de importante efecte calmante si miorelaxante, decontracturante.