Kineto Consult

Kinetoterapia si masajul, necesare pentru gravide!

Exercitiul fizic, element de baza al kinetoterapiei, reprezinta pentru viitoarele mamici un important beneficiu pentru a face fata sarcinii, nasterii si refacerii mai rapide. Antrenarea din timp a organismului pentru momentul nasterii, trebuie sa devina prioritara, fapt pentru care kinetoterapia destinata gravidelor este necesara.

 

Kinetoterapia adresata gravidelor este adaptata in functie de trimestrul de sarcina si urmareşte obtinerea anumitor obiective prin utilizarea unor metode si exercitii terapeutice, specifice. Modificarile fiziologice de sarcina impun totusi limitarea efortului fizic, astfel, gravidelor le sunt recomandate doar anumite tipuri de exercitii. Exercitiile fizice recomandate in perioada pre- si postnatala pot contribui la evitarea unor probleme frecvente atat in timpul sarcinii cat si dupa sarcina: probleme cardiovasculare – varice, edeme ale membrelor inferioare, constipatie, dureri lombare, datorate modificarilor posturale.

Beneficiile kinetoterapiei in timpul sarcinii sunt multiple, aceasta terapie având rolul de a preveni si de a combate efectele atat de neplăcute ale transformarilor specifice starii de graviditate. Kinetoterapia aduce reale beneficii gravidei, prin mentinerea tonusului muscular, dar in acelasi timp si mentinerea starii de relaxare optima. Sunt exercitii usoare cu repetari putine, deoarece atunci cand o femeie este gravida nu se face tonifiere, ci se urmareşte mentinerea tonusului muscular.

Beneficiile masajului, recunoscut si recomandat de tot mai multi specialisti din domeniu, masajul pentru gravide are importante beneficii atat pentru tine cat şi pentru bebelus. În perioada de sarcina, corpul unei femei sufera modificari importante, modificari care sunt tot mai greu de suportat odata cu avansarea sarcinii: dureri de spate tot mai accentuate, edeme, stari de stres si iritabilitate. Realizat de catre un kinetoterapeut specializat, masajul pentru gravida reprezinta solutia inlaturarii starilor neplacute aparute pe parcursul sarcinii.

Dalila Băețoiu, Kinetoterapeut