Kineto Consult

Masajul Terapeutic-Recuperator

Masajul a fost printre primele mijloace folosite pentru alinarea suferinţelor. De foarte multe ori procedeele de masaj erau folosite de vraci şi erau însoţite de cuvinte şi gesturi rituale, de descântece sau formule neînţelese, iar la foarte multe popoare masajul era practicat doar de către reprezentanţi ai cultelor religioase.

Recordul referirilor la masaj, în opere scrise, este deţinut de către chinezi, care îl foloseau încă cu 3000 ani î.Hr. În Kung-fu (2700 î.H.) se găsesc primele detalii tehnice şi indicaţii. În China existau medici maseuri, pe lângă medici herborişti (tratamente cu plante) şi medici acupunctori.

Masajul terapeutic-recuperator este o formă de tratament simptomatic, el neadresându-se direct afecţiunii, ci încercând să diminueze şi/sau să combată simptomele prin care aceasta se manifestă şi/sau sechelele care le urmează acestora.

Masajul terapeutic –recuperator are un câmp de aplicaţie medical, ocupându-se de prevenirea apariţiei unor perturbări în funcţionalitatea organismului (masajul profilactic), tratarea – în paralel cu alte metode terapeutice – a unor afecţiuni (masajul terapeutic) şi recuperarea posttraumatismelor sau diverselor afecţiuni, prin înlăturarea sechelelor (masajul recuperator). Aşadar, masajul are ca obiect de studiu omul şi modalităţile de acţionare prin intermediul cărora poate contribui la asigurarea unei stări de sănătate optime. Folosirea raţională a oricărei terapii este bazată pe cunoaşterea indicaţiilor, contraindicaţiilor şi limitelor sale.

Masajul terapeutic-recuperator este, alături de gimnastica medicală, un mijloc de bază, specific al kinetoterapiei, putând fi considerat indispensabil din punct de vedere al aplicării unui tratament eficient.

Articol preluat din:

Masaj Terapeutic-Recuperator

Autor Prof. univ. dr. Mârza-Dănilă Doina