Kineto Consult

Rolul kinetoterapiei in Scolioza

Conform statisticilor, 40% din elevii cu vârste între 10 -15 ani suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, cea mai frecventă fiind scolioza. Acesta ar trebui să constituie un motiv serios de îngrijorare pentru părinţi. Coloana vertebrală este elementul esenţial de menţinere, iar atitudinea corectă a corpului este semn al echilibrului fizic şi psihic, rezultantă a dezvoltării normale şi armonioase a corpului.

Dat fiind programul tot mai ocupat al copiilor, statul prelungit în faţa calculatorului, lipsa activităţilor fizice recreative, a jocului în aer liber, deviaţiile coloanei vertebrale au devenit un subiect de actualitate. Acestea nu au efecte imediate, dar în timp se pot agrava şi pot produce disconfort.

Scoliozele sunt de două feluri: congenitale şi funcţionale. Scolioza este una din deviaţiile coloanei vertebrale care apare, de cele mai multe ori, din cauza poziţiei greşite în bancă, pe scaun, dar şi din cauza inegalităţii membrelor inferioare. Dobândită în copilărie, în perioada de creştere, afecţiunea evoluează pe tot parcursul adolescenţei, şi poate fi însoţită de dureri de spate şi cap. Dar descoperită din timp, scolioza se corectează în totalitate!

De aceea, recomandarea este ca anual să se efectueze un control medical, care să includă o vizită la medicul ortoped şi la specialistul kinetoterapeut. Aceştia vor realiza o evaluare somato-funcţională completă, în urma căreia vor fi stabilite programe adaptate de gimnastică medicală, al căror rol este să redea atitudinea posturală corectă şi redresarea asimetriilor.

Dalila Băețoiu,

Kinetoterapeut