Amețelile si dezechilibrul sunt două simptome diferite care pot fi asociate și cu afectarea sistemului vestibular. Amețelile se refera la senzația de “plutire” sau “rotire” a mediului înconjurător, iar acestea pot fi asociate cu greață si vărsături. Dezechilibrul se refera la dificultatea de a menține echilibrul si stabilitatea corporală atât în condiții statice cât și în mișcare. Aceste situații pot duce la dificultăți la mers sau la efectuarea mișcărilor fine, cât și la pierderea autonomiei și jenă la mișcări în activitățile cotidiene.
În cazul afectării vestibulare, ambele simptome pot fi prezente, dar pot fi si prezente separat.
Funcția de echilibrare necesită coordonarea a trei mari sisteme și a sistemului nervos central. Ea este o funcție centrală ce se bazeaza pe coordonarea sistemului vestibular, vizual (oculo-motric) și proprioceptiv. Sistemul vestibular este principalul sistem al cărei dereglări provoacă amețeli si stabilitate. El este responsabil pentru menținerea echilibrului si a orientării în spațiu a corpului. Acest sistem include organele vestibulare din urechile interne, care detectează accelerațiile si schimbările angulare la schimbările de poziție ale capului. Creierul interpretează aceste semnale si generează răspunsuri motorii care ajuta la menținerea echilibrului si orientării, stunci când aceste sisteme merg bine.
Una dintre cele mai importante sarcini ale controlului postural este de a echilibra corpul deasupra bazei de sprijin atât de mici oferită de picioare. Ca senzor al gravitației, sistemul vestibular este unul dintre cele mai importante instrumente pentru echilibrare și detectare a mișcărilor bruște ce pot dezechilibra corpul. Sistemul vestibular are două roluri:
- oferă informații despre poziția și mișcarea capului și sensul gravitației, iar împreună cu informații de la alte sisteme senzoriale, ajută la construirea imaginii poziției și mișcării întregului corp în spațiu și raportarea lui la mediului înconjurător
- oferă sistemului nervos central și alte tipuri de informații pentru a controla pozițiile statice și dinamice ale capului și corpului și pentru a reacționa rapid în cazul dezechilibrelor bruște ale corpului.
Unele dintre simptomele posibile ale unei afectări a echilibrului de origine vestibulară pot include:
- Dificultăți la mers sau instabilitate și dificultatea de a menține un drum drept
- Dificultate în menținerea echilibrului static sau în mers
- Instabilitate sau senzație de mișcare când nu există nicio mișcare reală
- Probleme de coordonare sau dificultate în efectuarea acțiunilor cotidiene
- Dificultate în mers în întuneric sau în spații cu iluminare scăzută
- Probleme de orientare spațială
- Dificultăți la schimbarea greutății de pe un picior pe altul
- Imposibilitatea adaptării rapide la schimbările bruște ale bazei de susținere și ale corpului
- Dificultăți la deplasare în medii aglomerate, care poate provoca și greață
Echilibrul și recuperarea acestuia sunt importante pentru desfășurarea normală a activităților zilnice și profesionale. Diagnosticat corect de către medicul specialist, dezechilibrul provocat de disfunția sistemelor poate fi recuperat prin fizioterapie/recuperare vestibulară prin protocol specific, simptomele fiind mult ameliorate.
Platforma Multitest Equilibre testează toate sistemele de echilibru in trei condiții statice si trei dinamice, durata testului fiind de doar aproximativ 3 minute. Acest test ne oferă informații calitative și cantitative referitoare la toate sistemele de echilibrare si la capacitatea de funcționare a acestora (în procentaj).
Fotoliul rotator ajută la evaluarea funcțională a urechii interne, astfel că dacă există un dezechilibru între răspunsurile vestibulare, se va vedea cu ajutorul ochelarilor de videonistagmoscopie în timpul rotației pe fotoliu. Fotoliul asigură de altfel și partea de recuperare funcțională cinetică, vestibulară. Cu ajutorul acestor tehnici se poate alcătui un program de recuperare individualizat.
Recuperarea constă în exerciții pe platforma de echilibru si stimulare pe fotoliul rotator în care urmărim simetrizarea răspunsurilor vestibulare. După efectuarea tuturor ședințelor recomandate se realizează o evaluare finală, care stabilește în comparație cu prima, dacă pacientul este recuperat sau necesită suplimentarea recuperării cu 1-2 ședințe.