Kineto Consult

FIZIOTERAPIE

Foarte multi dintre noi am fost la fizioterapie cel putin odata si toti am observat efectele benefice pe care curentii electrici terapeutici, prescrisi de catre un medic de recuperare, le au asupra organismului nostru. Cand ne gandim la curentii terapeutici, credem ca acestia fac parte dintr-un domeniu al medicinei foarte nou, dar se pare ca aceste remedii au inceput sa fie folosite cu mult timp in urma.
Electroterapia, cunoscuta de multi pacienti sub denumirea de fizioterapie, este știința ce studiază mecanismele de acțiune ale factorilor fizici, cum sunt:

• Împachetările(aplicatii calde cu parafina sau pachete calde).
– ajuta la rexarea musculaturii si scaderea redorilor articulare.
• Lumina ( se stie ca lumina soarelui are un efect benefic asupra durerilor)
– Lasterterapie ( este o terapie in care fotonii emisi de sonda de laser lovesc mebranele celulelor si stimuleaza metabolismul celular)
– Lampa cu infrarosu (emanarea caldurii ajuta la relaxarea musculaturii superficiale )

• Electricitatea
– TENS(stimularea electrica nervoasa transcutanata), curenti interferentiali
– CIF curenti interferentiali ( doi curenti de frecventa inalta care se intersecteaza si interfera unul cu celalat),
– CDD, curenti diadinamici
– curenti galvanici,
– curenti de electrostimulare exponentiali sau rectangulari (pentru musculatura normal inervata sau nu)
• campuri magnetice – magnetoterapie (inflenteaza elementele mangnetosesibilie din celula si faciliteaza schimbul intra si extracelular al acestora ducand la o regenerare a tesutului mai rapida. De asemenea magnetoterapia are si un rol sedative asupra nervilor.
• propagarea sunetului – ultrasonoterapia(ultrasunetul) – este de fapt o vibratie care stimuleaza membrana celulara facilitand regenerarea.
• Ionigalvanizarea. Este combinatia dintre curentul galvanic si o substanta analgezica care se aplica pe un electrod, permitand trecerea substantei subcutanat.
• TECAR – este un aparat optimizat care foloseste unde scurte de o anumita frecventa. Dar spre deosebire de aparatele convetionale este mult mai eficient in a transmite caldura in testut, aceasta ajungand in profunzime sitimuland repararea tesutului. Transferul electric capacitiv și rezistiv” funcționează prin generarea unei activări fiziologice în țesuturile interne ale organismului prin trei reacții: microcirculație vasodilatație și creșterea temperaturii.

Cand ai nevoie de Fizioterapie?

Fizioterapia este o metodă terapeutică, recomandată la orice vârstă. Este o formă de mobilizare pasivă cu efecte ce persistă și după încheierea propriu-zisă a tratamentului fizioterapeutic. Intensitatile procedurilor, numarul de sedinte, succesiunea procedurilor este gandita de medicul specialist de recuperare medicala in functie de intensitatea durerii, de statusul zonei de corp afectata si starea generala a organismului.

Fizioterapia este indicata in recuperarea:
1. Ortopedica – entorse, luxatii, contuzii, post-fracturi, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate.
2. Afectiuni articulare – periartrite scapulohumerale (PSH), epicondilite, sindrom de tunel carpian, deget in resort
3. Reumatologica – degenerativa – artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloze), inflamatorii cronice – artrite, spondilite anchilopoetice, fasciita plantara
4. Neurologica – nevralgii cervicobrahiale, nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale.

Obiectivele tratamentului de fizioterapie:

– Scaderea durerii – antialgic
– Reducerea inflatiei articulare – antiinflamator
– Stimuarea repararii si a vindecarii tesuturilor moi
– Stimularea musculara – preventia atrofiei musculare, mentinerea anvergurii miscarilor
– Stimularea fluxului sangvin
– Reducerea edemului local


Fizioterapia este o formă de mobilizare pasivă cu efecte ce persistă și după încheierea propriu-zisă a tratamentului fizioterapeutic. De asemenea, se utilizează și în îngrijirea persoanelor adulte, căci se axează pe reabilitare și suport în urma căzăturilor, după boli sau accidente traumatizante.

Spre deosebire de multe medicamente antialgice, electroterapia nu provoaca dependenta si prezinta putine efecte adverse. Cu toate acestea, urmatoarea categorie de pacienti nu pot beneficia de aceasta modalitate de tratament din zona fizioterapiei:
• Persoanele epileptice;
• Pacientii ce prezinta aparate de tip pace maker sau sufera de alte probleme cardiace;
• Pacientii la care sursa durerii nu este documentata;
• Anumite patologii ale pielii;
• Anumite zone la persoanele gravide.
O programare la un medic de recuperare si urmarea unui plan de tratament personalizat compus din electroterapie, masaj si kinetoterapie pot ajuta la reducerea durerilor si la redobandirea mobilitati articulare. Este important sa nu amanam la nesfarsit vizita la medic deoarece in timp, din cauza dezechilibrelor musculare si a instabilitatii articulare, se poate ajunge la afectiuni mai grave.