SERVICII DE RECUPERARE MEDICALĂ

Dry needling

Ce este Dry Needling?

Dry Needling (DN) este este terapia utilizata pentru tratarea durerii cauzata de o afectiune a  sistemului musculo-scheletal – sindromul dureros miofascial – prin utilizarea acelor sterile de acupunctura de unica folosinta.  Desi acele de acupunctura sunt folosite pentru a practica DN, acupunctura clasica si DN nu au nimic in comun.

Sindromul dureros miofascial este o afectiune in care mai multe grupe musculare prezinta puncte dureroase (punct trigger miofascial) de la care durerea iradiaza in diferite zone ale corpului. Factorii de risc principali sunt reprezentati de: lezarea / suprasolicitarea musculara, stresul, anxietatea. Un sindrom dureros miofascial netratat la timp / insuficient tratat poate cauza tulburari ale somnului si fibromialgie.

Fă-ți o programare

Cum se diagnostichează?

Punctul trigger miofascial reprezintă o regiune microscopică localizată într-o bandă musculară sensibilă la stimuli mecanici precum presiune sau întindere, generând un anumit tip de durere (locală, iradiată, referită), însoţită de tulburări de sensibilitate şi disfuncţie motorie. Punctele trigger miofasciale sunt insuficient diagnosticate, afectând astfel semnificativ calitatea vieţii.

Standardul de aur în diagnosticarea punctelor trigger miofasciale este reprezentat de examinarea clinică. Criteriile pentru identificarea punctului trigger dureros sunt reprezentate de: banda musculară palpabilă (în situaţia în care muşchiul este accesibil / superficial), sensibilitate crescută a punctului la digito-presiunea zonei respective, durere iradiată în timpul palpării şi răspunsul contractil rapid în urma palpării punctului trigger („twitch response”).

Argumentele care confirmă diagnosticarea corectă a punctului trigger sunt: scăderea forţei musculare în regiunea în care a fost identificat punctul dureros, reducerea amplitudinii mişcării şi simptome vegetative precum: transpiraţie, ameţeli, greaţă/vărsături (mai rar).

După sedinţa de dry-needling este recomandată terapia manuală a musculaturii tratate, cu scopul relaxării musculare şi ameliorării durerii.

Află mai multe

Pacienții vor fi informați, înainte de prima lor ședință de terapie, despre:

  1. scopurile și indicația unui tratament DN
  2. diferitele metode ale unui tratament DN, dar si avantajele și dezavantajele
  3. reacțiile așteptate în timpul terapiei si semnificatia acestora
  4. reacții nedorite și semnificația lor în timpul terapiei precum durere puternică / ascuțită.
  5. posibilitatea de a întrerupe tratamentul în orice moment cu un cuvânt de semnalizare sau un cuvânt de cod prestabilit, cum ar fi „stop“.
  6. utilizarea exclusivă a acelor de acupunctură sterile de unică folosință

Reacțiile frecvente și normale după o terapie DN includ hematoame mici si/sau dureri post-tratament ale mușchilor tratați.

Fă-ți o programare

Contraindicaţiile generale

Acestea sunt infecţii acute, tulburări de coagulare, absenţa consimţământului pacientului, parastezii (pacienții nu pot da feedback adecvat), febră, tumori, leziuni cutanate, limfedem, hematoame, implanturile de orice formă.

De asemenea, reacțiile alergice la alte materiale utilizate în Dry Needling trebuie tratate cu grijă. De exemplu, acolo unde există o alergie cunoscută la nichel sau utilizarea mănușilor fără latex.

Contraindicaţii relative

Acestea sunt sarcina (pacientele gravide trebuie tratate cu mare prudență, mai ales in primul trimestru), minori (este nevoie de consimţământ informat semnat atat de părinte cât şi de copil), patologii psihiatrice, HIV, diabet zaharat şi boli contagioase.

De asemenea, pacienți cu tulburari psihiatrice pot fi tratați numai dacă pacientul este de acord și înțelege procedura și riscurile acesteia, poate interpreta corect stimulii și își poate da deplin acordul.

Medic specialist

Cristina Ghilimei

Medic specialist Recuperare medicală