Fizioterapie

Fizioterapia urmărește modul de acțiune a factorilor fizici, precum masajul, exercițiul fizic, împachetările, apa, lumina, căldura, electricitatea în vederea tratării, recuperării și profilaxiei afecțiunilor organismului uman.

Când ai nevoie de fizioterapie?

Fizioterapia poate fi benefică în afectiuni musculare, neurologice, articulare sau osoase când durerea persistă mai multe zile, pentru recuperarea postoperatorie, dar și pentru a preveni procesul de atrofie musculară, care survine în urma unei perioade îndelungate de ședere la pat.

Este o formă de mobilizare pasivă cu efecte ce persistă și după încheierea propriu-zisă a tratamentului fizioterapeutic.

Intensitățile procedurilor, numărul de ședințe și succesiunea procedurilor sunt gândite de medicul specialist de recuperare medicală în funcție de intensitatea durerii, de statusul zonei de corp afectate și de starea generală a organismului.

Fizioterapia este indicată în recuperarea:

Ortopedică

Entorse, luxații, contuzii, post-fracturi, accelerarea calusarii, întinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate.

Reumatologică – degenerativă

Artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloze), inflamatorii cronice – artrite, spondilite anchilopoetice, fasciita plantară.

După afecțiuni articulare

Periartrite scapulohumerale (PSH), epicondilite, sindrom de tunel carpian, deget în resort.

Neurologică

Nevralgii cervicobrahiale, nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatică, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale.

Descoperă tipurile de terapii

Electroterapie

Electroterapia este o forma de tratament medical specifică fizioterapiei care folosește mici impulsuri electrice pentru a repara țesutul, a stimula mușchii și a crește forța musculară. Are efect antialgic și, spre deosebire de medicamente, nu provoacă dependență.

Laserterapie

Este o terapie în care fotonii emiși de sonda de laser lovesc mebranele celulelor și stimulează metabolismul celular cu un puternic efect antiinflamator și antialgic.

Terapie cu ultrasunete

Utrasonoterapia este o terapie mecano-termică, întrucât produce transfer de energie. Stările de presiune sunt alternante, iar ultrasunetele pot fi folosite la frecvențe cuprinse între 50 kHz și 3 MHz. Ultrasunetele calmează durerile, ajută mușchii să se relaxeze și diminuează spasmele, accelerează procesul de vindecare, inclusiv în cazul fracturilor și ameliorează simptomele de poliartrită reumatoidă.

Drenaj limfatic

Este un tip de masaj special, care ajută la buna funcționare a sistemului limfatic, având beneficii deopotrivă medicale și estetice. Reduce senzația de picioare grele elimină retenția de apă, ceea ce ameliorează aspectul de picioarele umflate. Diminuează inflamația după efort, accidentări sau intervenții chirurgicale. Excesul de lichide se elimină mai rapid cu ajutorul drenajului, ceea ce previne sau tratează inflamația exagerată a țesuturilor, calmând durerea.

Termoterapie

Împachetări cu parafină

Acțiunea parafinei determină o încălzire uniformă a zonei unde este aplicată, de până la 38-40°C și o creștere intensă a circulației sanguine în țesuturile subcutanate. Parafina înmagazinează căldura și o cedează lent organismului, pe măsură ce se răcește. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un răspuns de vasodilatație periferică.

Termoterapie

Terapie cu lumină infraroșie

Folosită în scop terapeutic, aceasta ajută celulele să se regenereze sau să se repare singure. Ea îmbunătățeste circulația sângelui bogat în oxigen în organism, promovând vindecarea mai rapidă a țesuturilor profunde și ameliorarea durerii.

O programare la un medic de recuperare și urmarea unui plan de tratament personalizat compus din electroterapie, masaj și kinetoterapie pot ajuta la reducerea durerilor și la redobândirea mobilității articulare.

Este important să nu amânăm la nesfârșit vizita la medic deoarece, în timp, din cauza dezechilibrelor musculare și a instabilității articulare, se poate ajunge la afecțiuni mai grave.

Contactează-ne

Ce trebuie să știi

Ce obții în urma tratamentului de fizioterapie?

  • Scăderea durerii – antialgic
  • Reducerea inflamației articulare – antiinflamator
  • Stimularea reparării și vindecării țesuturilor moi
  • Stimularea musculară – prevenția atrofiei musculare, menținerea anvergurii mișcărilor
  • Stimularea fluxului de sânge
  • Reducerea edemului local

Cine NU poate urma recuperarea prin fizioterapie?

Spre deosebire de multe medicamente antialgice, electroterapia nu provoacă dependență și prezintă puține efecte adverse. Cu toate acestea, următoarele categorii de pacienți nu pot beneficia de fizioterapie:

  • Persoanele epileptice
  • Pacienții ce prezintă aparate de tip pacemaker sau suferă de alte probleme cardiace
  • Pacienții la care sursa durerii nu este documentată
  • Persoane cu anumite patologii ale pielii
  • În anumite circumstanțe, femeile gravide