Viața nu începe o data cu nașterea, începe cu perioada intrauterină, cea mai intensă perioadă de dezvoltare a ființei umane. In această perioadă apar poziții defectuoase care pot aduce anumite consecințe nounăscutului precum deformări posturale la nivelul piciorușelor. Printre acestea se numără și tal valgul.

Caracterizare

Se caracterizează prin dorsiflexia exagerată a piciorului care uneori poate atinge partea anterioară a gambei, calcaneul este deviat spre exterior, maleola internă este mai proeminentă iar cea externă mai puțin proeminentă. Patologia poate fi prezentă la unul sau la ambele membre.

Complicații

Copii cu tal valg au o predispoziție mai mare de a manifesta probleme la nivelul genunchilor, bazinului și chiar deformări ale coloanei vertebrale. Cel mai adesea, tal valgul este ulterior asociat cu platfus.

Tratament

Kinetoterapia reprezintă una dintre metodele de tratament ale piciorului tal valg. Se va interveni prin masarea zonei plantare și a gambei, mobilizări ale piciorului, repoziționarea calcaneului, apoi prin exerciții corective ale mersului, de tonifiere a membrelor inferioare și de stretching a musculaturii, stabilizarea articulație gleznei, îmbunătățirea echilibrului și propriocepției.

Recomandări

Se recomanda ca părinții sa efectueze masajul membrelor inferioare mai ales cel plantar, să încurajeze copilul sa meargă desculț in diferențe medii (nisip, pietriș, iarbă sau teren accidentat) pentru a prelua informații senzoriale cât mai multe.

 


Iuga Mihaela Diana, fizioterapeut pediatric.

×

Bună ziua,

Apasă pe contactul de mai jos pentru a ne trimite un mesaj pe WhatsApp

× Cum te putem ajuta?