Care sunt cele mai frecvente leziuni după accidente
Leziunile pot apărea in orice activitate sportiva si pot fi afectări ale oaselor, țesuturilor tegumentare, ligamentelor, mușchilor sau cartilajului. Fiecare leziune este diferită și fiecare persoană se vindecă altfel. Între cele mai frecvente leziuni sportive sunt entorsele, luxațiile, ruperile ligamentelor.
Ce să faci imediat după accidentare
Majoritatea accidentelor presupun inflamarea țesuturilor afectate. Aplicată la scurt timp după accident, gheața poate ajuta la reducerea umflăturii și reducerea durerii. Ca să nu afectezi pielea, e bine să pui un material subțire între aceasta și punga cu gheață, dar să nu o ții mai mult de 20 de minute.
Rolul recuperării medicale după accidentări
Recuperarea medicală are rolul în regenerare într-o manieră controlată și supravegheată. Chiar dacă leziunea nu este gravă, pentru ca recuperarea să se obțină în cel mai scurt timp, iar rezultatele să nu fie viciate de posturi incorecte cauzate de dureri, este cel mai bine să apelezi la ajutorul unor specialiști in recuperare medicale. Un medic de recuperare medicală împreună cu un fizioterapeut pot elabora un program de recuperare sigur și eficient, adaptat condițiilor individuale.
Efecte maxime cu terapia combinată
Dacă în urmă cu mai mulți ani, recuperarea începea cu o lungă perioadă de imobilizare, ca percepție a vindecării garantate, în prezent, soluția recomandată cu cele mai bune rezultate este începerea mobilizării fizice cât mai devreme după accidente sau după intervențiile medicale.
Programele de kinetoterapie sunt special concepute de către specialiștii clinicii Kinetoconsult, ținând cont de constituția pacientului, vârsta, afecțiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfășoară, stadiul de evoluție a bolii, sau existenta altor afecțiuni. In funcție de gravitatea traumatismului, programul de kinetoterapie poate avea doua sau mai multe faze. La fel, durata variază, de la câteva zile, la câteva săptămâni sau mai mult.
Fizioterapia are rol de reducere a inflamațiilor, durerilor și refacerea mai rapidă a țesuturilor. De asemenea, ca parte a procesului de tratament, un kinetoterapeut va prescrie un program de exerciții constând în stretching, pentru a-ți îmbunătăți mobilitatea și exerciții pentru a îmbunătăți forța musculară. Pe tot parcursul recuperării, masajul va ajuta în prevenirea sau refacerea după contracturi musculare dureroase.
Indiferent de tipul de accident, dacă medicul ți-a recomandat un program de recuperare medicală, ar trebui să respecți această indicație, sub supravegherea unui terapeut, care îți va evolua progresul. Nu încerca să scurtezi perioada în care faci recuperarea, altfel riști obții efectul opus, adică să îngreunezi vindecarea, sau, mai rău, să te accidentezi din nou.
Prevenirea accidentelor
După ce se obține recuperarea optimă după accident, terapeutul poate lucra îndeaproape cu pacientul, pentru a evalua dezechilibre musculare, tiparul de mișcare și cerințele funcționale ale unui anumit sport practicat de acesta, pentru a preveni alte accidentări.