Ortopedia pediatrică este specialitatea medicală care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor sistemului musculo-scheletal la copii. Această ramură medicală se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor congenitale, traumatice sau dobândite ale oaselor și articulațiilor la copii, de la naștere până la adolescență.

La clinica KinetoConsult, specialiștii în ortopedie pediatrică utilizează cele mai noi tehnologii și tehnici pentru a trata o gamă largă de afecțiuni ortopedice la copii. Aceste afecțiuni includ scolioza (curbura coloanei vertebrale), displazia de șold (dezvoltarea anormală a articulației șoldului), piciorul plat (aplanația arcadelor plantare ale piciorului), boala Perthes (afecțiune a șoldului) și multe altele.

Tratamentul ortopedic pediatric poate fi non-chirurgical sau chirurgical, în funcție de severitatea afecțiunii și de vârsta copilului. În cazul afecțiunilor mai puțin severe, cum ar fi piciorul plat sau scolioza ușoară, tratamentul poate consta în purtarea unor dispozitive ortopedice, cum ar fi orteze, pantofi ortopedici sau corsete.

În cazul afecțiunilor mai severe sau ale căror simptome nu pot fi controlate prin tratamentul non-chirurgical, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Aceasta poate include proceduri precum corecția curburii coloanei vertebrale (scolioza), reparația displaziei de șold sau osteotomia (tăierea oaselor pentru a corecta deformitățile).

Recuperarea medicală este o parte importantă a tratamentului ortopedic pediatric, indiferent dacă este vorba de tratament non-chirurgical sau chirurgical. În cazul tratamentului non-chirurgical, kinetoterapia poate fi recomandată pentru a ajuta la întărirea musculaturii și a articulațiilor, pentru a îmbunătăți poziția și funcția membrelor și pentru a preveni o posibilă recidivă a afecțiunii.

În cazul tratamentului chirurgical, kinetoterapia este esențială în perioada post-operatorie. În timpul primelor săptămâni după operație, kinetoterapeutul va lucra cu copilul pentru a-i restabili funcția și mobilitatea, pentru a preveni atrofia musculară și pentru a-l ajuta să își recapete încrederea în propriul corp. Exercițiile de kinetoterapie vor fi adaptate în funcție de vârsta și nevoile copilului și vor fi făcute sub îndrumarea atentă a kinetoterapeutului.

În concluzie, ortopedia pediatrică și recuperarea medicală joacă un rol esențial în tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal la copii.

×

Bună ziua,

Apasă pe contactul de mai jos pentru a ne trimite un mesaj pe WhatsApp

× Cum te putem ajuta?